A Brit rövidszőrű

A brit rövidszőrű macska Nagy-Britanniából, a XIX. század végéről származtatik. Ezt a fajtát a brit házimacskából tenyésztették ki, amely már akkor rendelkezett a jellegzetes kerek fejformával és tömzsi testalkattal. Olykor perzsákkal is keresztezték, hogy minél hamarabb elérjék a még tömörebb testalkatot, a vastagabb és lágyabb szőrzetet, emellett új színek is megjelentek ezáltal a fajtában. A brit tenyésztők célja elsősorban az volt, hogy megtartsák az eredetileg is robosztus testalkatot, és az alapvető külső jellegzetességeket, viszont kitűnjön az egységes megjelenésével, és gyönyörű színeivel.
A már említett külső jegyek mellett a brit rövidszőrű jellegzetessége még az izmos testfelépítés, széles mellkas, erős, egyenes hát, a vastag, végén lekerekített farok, rövid és egyenes orrvonal, rövid lábai pedig még alacsonyabb hatást érnek el. A jellegzetesen gömbölyű fejformához széles koponya is jár, nagy, kerek szemei távol helyezkednek el, kicsi, kerek végű fülei pedig távol ülnek egymástól. Rövid és rendkívül sűrű a szőrzete, de selymes tapintású, ami valószínűleg a perzsákkal való keresztezésből öröklődött át. A fajtára jellemző még, hogy az egyszínű egyedeknek narancs színű szemmel kell rendelkezniük. A brit macska egyike azon fajtáknak, amit a színskála szinte minden színében tenyésztenek, de a legnépszerűbbek még mindig az egyszínűek, az azokból is a kék. A brit rövidszőrű macskák kiegyensúlyozottak, békés természetűek. Barátságosak, jó alkalmazkodóképességgel rendelkezik, és mivel könnyen összebarátkozik a többi háziállattal, így a gazdinak abban az esetben sem kell aggódnia az esetleges konfliktushelyzetek miatt, ha új kedvencet szeretne a családba. Nagyon emberszerető, de nem tartozik azok közé a macskák közé, akik lépten-nyomon a gazdájuk sarkában vannak, ők kevesebb figyelemmel is beérik, de ők is ugyanúgy igénylik a szeretetet, a simogatást, amit nem szabad tőlük megvonni még akkor sem, ha nem követeli ki minden pillanatban. Mivel nem nagy a mozgásigényük, így hajlamosak a hízásra, ezért nem árt odafigyelni az étrendjükre. 1-2 éves koruk után aktivitásuk lecsökken, így ez a fajta azoknak ajánlott, akik leginkább egy nyugodt természetű kedvencre vágynak.

Adatok
Származási hely: Nagy-Britannia
Idő: 1800-as évek
Testsúly: 4-8kg
Természet: Barátságos, nyugodt
Szőrzetszín: Sokféle színváltozat és kombináció elfogadott

A lenyűgöző testalkatú brit macska nyugodt vérmérsékletű és igénytelen. A számos merev vezérszőr jellegzetesen plüsstapintású bundát eredményez, a védő aljszőrzet pedig a legfagyosabb napokon is megtartja a test melegét. A brit rövidszőrű macska szelíd és barátságos, de amint zsákmány tűnik fel a láthatáron, vérbeli vadász válik belőle.

Történet: Őseit a rómaiak vitték Britanniába, ahol helyi vadmacskákkal kereszteződött. Később perzsa macskákkal keresztezték, hogy ezáltal növeljék a szőrzet vastagságát. Mai formája az 1880-as években alakult ki. Bár az 1950-es évekre a fajta majdnem kipusztult, elszánt tenyésztők újjáélesztették. Az Egyesült Államokba az 1970-es évek környékén jutott el, ahol nyugodt, tartózkodó természetével azonnal rajongókra tett szert. A legtöbb rövid szőrűmacskával ellentétben a brit rövidszőrű macskák negyven százaléka B-vércsoportú, ez igen ritka jelenség.

Testfelépítés
Fej: Kerek arc, telt pofa.
Szem: Nagy, kerek. A legtöbb szőrzetszínnél réz- vagy aranyszínű.
Fül: Közepes méretű, lekerekített végű.
Test: Zömök és erős, rövid lábakkal. Széles mellkas.
Szőrzet: Sűrű és plüsstapintású.
Farok: Rövid és vastag, lekerekített végű.