Ezen az oldalon szeretnénk néhány jó tanáccsal szolgálni, amennyiben egy boldog cica boldog cicagazdija szeretnél lenni!

Sok éves tapasztalataink, a saját hibáink, nálunk tapasztaltabbak tanácsai, útmutatásai segítettek minket is, hogy ügyesebbek legyünk, boldogabban, egészségesebben éljünk együtt cicáinkkal. Nagyon szívesen megosztjuk ezeket a tapasztalatokat a leendő gazdikkal is, hiszen azt szeretnénk, hogy a nálunk született cicababáknak hosszú, boldog élete legyen a gazdijuknál. Itt van néhány tanács előzetesen, de a későbbiekben is szívesen segítünk azoknak akik kérdéseikkel megkeresnek minket!

Hogy a cica örömöt jelentsen….

Ha kiscicát szeretne vásárolni, óvakodjon a szaporítóktól!

Lelketlen emberek, akiknek nem számít más, csak és kizárólag a pénz.

Nem számít nekik, hogy a pároztatott cicák fajtatiszták vagy nem. Nem számít, hogy közeli rokonságban vannak a szülők, aminek következtében genetikai betegségekkel terheltek lehetnek a cicusok. Az sem számít, hogy beteg cicákat pároztatnak vagy sem. Nem számít nekik, hogy a kiscicák megkapták –e a szükséges oltásokat, féregtelenítőt vagy nem. Ezért, ha szaporítótól vásárol cicát, könnyen megtörténhet, hogy a vásárolt kiscica valójában félig vagy teljesen házimacska, de ez még a jobbik eset, mert sokkal rosszabb, ha a vásárolt kiscica beteg! Legyen óvatos!

Néhány tanács, hogy boldog cicás gazdi lehessen a jövőben:

 • Ne vásároljon soha szerződés és törzskönyv nélküli cicát!
 • Ügyeljen rá, hogy a szerződésnek legyen egészségügyi garanciára vonatkozó része is!
 • Mindig kérje el a kiscicák oltási könyvét!
 • Mindig nézze meg a megvásárolni kívánt kiscicát!
 • Nézze meg a kiscica szüleit is, hiszen egy tenyésztőnél nekik is ott kell lenniük!
 • A kiscica ne legyen csapzott, kókadt, a szeme és a szőre legyen tiszta és fényes!

Ha nagyon olcsón, papírok nélkül, a szülők láthatása nélkül, 11-12 hetes kor előtt tud cicát vásárolni akkor NEM tenyésztővel van dolga, nem lehet benne biztos, hogy a vásárlást követő időszakot nem az orvosnál való várakozás és a tetemes orvosi számla kifizetése fogja megkeseríteni, vagy a felismerés, hogy egy fele részben vagy teljesen házimacskáért fizetett ki nem kevés pénzt!

A jó szándékú figyelmeztetés után álljon itt néhány hasznos tanács, hogy örömteli legyen a cicájával való együttélés !

ÉTELEK

- A kiscicák az új gazdihoz kerülésének idején  magas tápanyagtartalmú szója- és gabonamentes tápot kapnak, melyet 12 hónapos koráig kaphatnak. Nálunk a Royal Canin Kitten tápot kapnak a cicusok. 12 hónapos kora után tanácsos felnőtt tápot adni a cicának, nehogy elhízzon. Ha a tenyésztőnél használt táp helyett másik tápra szeretné átszoktatni cicáját, akkor néhány napon keresztül a cica régi tápjával keverve adja az új tápot, hogy könnyebb legyen az átállás! Ellenkező esetben a cica elutasíthatja az új eledelt.

- A Brit rövid szőrű cica nem falánk macska, ezért érdemes kialakítani egy állandó helyet a lakásban, - távolabb a macska wc-től - ahol a cica eledele és a vize található. Igen, a tápot nyugodtan is előtte hagyhatja folyamatosan! Amikor éhes lesz, akkor elmegy enni, de ő minden esetben csak annyit fog enni, amennyire szüksége van. Azzal, hogy a száraz tápot mindig a cica előtt tartja, elkerülheti, hogy néhány napos családi utazás vagy egy hosszú munkanap gondot okozzon kedvencének és Önnek.

- A cica előtt MINDIG legyen tiszta víz, ellenkező esetben - mivel a cicák egyébként is hajlamosak keveset inni - vesekő alakulhat ki a cicánál!

- Ha nedves konzervtáplálékot szeretne adni kedvencének, tegye nyugodtan, de fő eledelként mindenképpen adjon neki jó minőségű (lehetőleg szója-, gabona-, tartósítószer-, és színezékmentes) tápot, mert a nedves eledelek többségében, kevés a tápanyag a cica számára. Természetesen lehet a cicának nyer vagy főtt húst is adni. Nyers hús esetében arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy minimum 48 órát legyen lefagyasztva! Ajánlott pl. a pulykaszív, mert sok a taurin benne, ami a cica egészséges szívműködését segíti, valamint ajánlott a marhahús is. Disznó és csirkehúst csak megfőzve adjunk a kedvencünknek!

- Ne adjon a cicának tejet, mert csak a kismacska szervezetében van meg az az enzim, amely képes a (kecske) tejet lebontani. Ezért a 3 hónapnál idősebb kiscicának hasmenése lesz a tejtől! Ha mindenképpen tejterméket szeretne adni a kedvencének, akkor joghurt, tejföl illetve kefir jöhet szóba.

- Mivel a cicája mosakodás közben lenyeli a bundájából kihulló szőröket, szükség lehet arra, hogy segítse megszabadulni a gyomrában összeálló szőrlabdáktól. Ha rossz a cica gyomra, füvet eszik, hogy a szőrlabdák távozni tudjanak belőle. Vegyen cicájának rendszeresen macskafüvet, csíráztasson búzát, vagy tartson vízipálmát! Erre a cica gyomrának karbantartása miatt van szükség. Kapható olyan jutalomfalat is, amelyre rá van írva, hogy szőrlabda oldó, de nem minden esetben hatásos és ha természetes módon is meg lehet oldani, akkor az talán jobb a cicusnak is.

KÖRNYEZET

- Kérem, nézze át cserepes növényeit, mert sok közülük mérgező lehet a cica számára! Az interneten talál olyan oldalakat, ahol részletesen, képekkel együtt felsorolják, hogy melyik növények ártalmasak a cica egészségére. Mérgezés gyanúja esetén azonnal forduljon állatorvoshoz!

- Ha a cica esetleg szeret belemászni a cserepekbe és földet kaparni, takarja le a földet alufóliával, vagy használjon a föld tetejére olyan anyagokat, melyet a cica nem szeret. Ezek az anyagok: narancsolaj, citromolaj, kávézacc. (Tegyen egy spriccelős üvegbe kicsi vizet és narancs vagy citromolajat, majd ezt fújja a föld tetejére, esetleg narancs vagy citromolajjal kenje be az alufólia tetejét amivel letakarta a földet.)

- Ha a cica nem jár ki a szabadba, esetleg ellenséges macskák (szomszédok :-( ) vannak a környéken, vagy emeletes házban lakik, okvetlenül tegyen szúnyoghálót azokra az ablakokra amelyeket szellőztetésre használ, nehogy kiszökjön kedvence, vagy kilökje a huzattól becsapódó ablak! ( Hallottunk már szomszéd általi cicamérgezésről, idő előtti ivarérettségről és ebből következő csavargásról, illetve huzattól becsapódó 8. emeleti ablakról amely kilökte a cicát…)

- Nem javasoljuk a cicus szabadban való tartását, mert ők szobacicák! Rengeteg veszély leselkedik kedvenceinkre a szabadban, az autóktól kezdve a fajtiszta állatok lopására szakosodott bandákig. Vigyázzunk puha talpú kedvenceinkre!

ÁPOLÁS

- Teljes szívből tudjuk ajánlani a "Furminator" nevezetű fésű, mely nagy segítség lehet minden cicatartóknak. Elég egy héten egyszer megfésülni a cicát, és szinte szőrmentes lesz a lakás. Nem eltépi a szőrszálakat, hanem kihúzza az aljzatszőrzetből azokat a szálakat, amelyeket más fésű nem tud kihúzni.

- Ha a cicust nem sikerül rászoktatni a kaparófára, akkor legegyszerűbb azzal megakadályozni a bútorok kaparását, ha levágja a körmét. A cicának ez nem fájdalmas, és pici korban rászoktatva nem kell harcolni a körömvágás végrehajtásáért. Kapható kimondottan a cicák körömvágásához olló, DE kéretik nagyon vigyázni! A művelet megkezdése csak rendesen megvilágított helyiségben történjen, és ha szüksége van rá, tegye fel a szemüvegét! A karomvágás maga nem bonyolult dolog. A cica tappancsát meg kell nyomi egy kicsit, így láthatóvá válnak a karmok. Ha alulról megnézzük a cica karmait, látható, hogy van egy vékony bőrhártya-csík a karmok alsó felén. Ezt a csíkot nem szabad elérni az ollóval véletlenül sem! Csak egy  nagyon picit szabad lecsípni a karom végéből!

- Ha már megvan a baj és láthatóan többször is visszatér valahova kaparni a cica, akkor kétoldalú ragasztócsíkkal le kell ragasztani azt a felületet, mert a cica utálja a ragacsos dolgokat.

Az ivartalanításról...

Bölcs dolog-e a cicád ivartalaníttatása?

 • Az ivartalanítás duplájára meghosszabbíthatja a cicád várható élettartamát,
 • sokkal nyugodtabbá, hűségesebb társaddá válik,
 • csökken a kóborlási hajlam,
 • ritkább a verekedés miatti sérülés veszély (harapás, karmolás),
 • Csökken a méhfertőzések és emlődaganatok kialakulásának veszélye,
 • kandúroknál nincs vizelettel járó jelölgetés,
 • csökken a kandúrokkal szembeni agresszivítás. 

Mikor ivartalaníttassam a cicámat?

Az ivartalaníttatást általában az ivarérettség azaz 8 hónapos kor elérése előtt szokás elvégezni.

Amerikában bevett szokás, hogy a cicákat egész korán, 10 hetes korban megműtik. Ez egyáltalán nem hátrány a cicának, hisz semmiféle testi és lelki visszamaradás nem lesz az ő életében a korábbi műtét elvégzése miatt! Tévhit, hogy azok a cicák, akiket korán ivartalaníttatnak, nem nőnek nagyra és befolyásolja a hormonháztartásukat! Tévhit, hogy a nőstényeknek egyszer meg kell elleniük, és elavult nézetnek számít az is, hogy egyszer tüzelniük kell az ivartalanítás előtt!

Reméljük a fenti információk hasznosak lesznek, és rengeteg örömben lesz része  kedvence által!

Bármilyen kérdése lenne a jövőben, örömmel állunk rendelkezésére!

Eötvös Zita és Eötvös József